Academie Verloskunde – VeCaS

Verloskundigen in Nederland registreren van iedere vrouw in hun praktijk alle gegevens over het verloop van de zwangerschap, bevalling en kraambed in een digitaal dossier. Daarvoor maken verloskundigenpraktijken gebruik van software-pakketten. Het gaat steeds om vrijwel dezelfde informatie, maar afhankelijk van software op een nét iets andere manier.

Eyetractive heeft voor de Academie Verloskunde Maastricht een applicatie ontworpen die de databases afkomstig van de marktleiders van verloskundigen-software combineert tot één grote dataset. Zodat de AVM deze gegevens kan gebruiken voor onderzoek.

Oplossing

Technologie

Big data

De databases van diverse leveranciers worden periodiek ingestuurd. Daarvoor maken verloskundigenpraktijken gebruik van de VeCaS tool. Vervolgens kan de input-output methodiek in een gebruiksvriendelijke interface beheerd worden, door beheerders bij de Academie Verloskunde. Met één druk op de knop wordt vervolgens een kant-en-klaar SPSS bestand geëxporteerd dat gebruikt kan worden voor analyses t.b.v. onderzoek.

Anonimisering

In het kader van veiligheid worden de gegevens tijdens het importeren volledig geanonimiseerd. Vanuit de VeCaS database is het niet mogelijk persoonsgegevens van een specifieke casus te achterhalen.

Toegang tot het systeem hebben een aantal onderzoekers van de AV-M en AVAG. Zij kunnen de gegevens in de database inzien, bewerken en een SPSS bestand opvragen. Voor werkzaamheden als het inrichten van conversietabellen kunnen accounts met beperkte rechten aangemaakt worden, zodat er geen toegang verschaft wordt tot de daadwerkelijke gegevens.

Dedicated webhosting

Tijdens het exporteren worden 500+ variabelen over 25.000+ casussen en 250.000+ consulten (meetmomenten) gecombineerd. Per meetmoment worden gegevens als gewicht en lengte omgezet naar de juiste eenheid en worden BMI-berekeningen uitgevoerd. Voor 200+ variabelen wordt de invoer uit bronnen aan de hand van conversietabellen omgezet naar eenduidige waarden. Het resultaat is een onderzoeksbestand met meer dan 80 miljoen cellen.

Om deze conversie efficiënt te laten verlopen, verzorgt eyetractive een dedicated virtual server. Dat maakt het VeCaS 24/7 optimaal bereikbaar.

Onze jarenlange samenwerking met Eyetractive is zeer professioneel en plezierig. Hun goede bereikbaarheid zowel telefonisch als per mail draagt daar zeker aan bij. Ze denken mee in oplossingen, geven werkbare suggesties en ontwerpen zo een product wat in de praktijk zeer gemakkelijk te gebruiken is.
Hennie Wijnen

Let’s get the ball rolling.

Kun je wat hulp gebruiken bij big-data, analyse of dataconversie? Jan denkt graag met je mee!