Volgende Overzicht Vorige

Over Maastricht Doet!

Maastricht Doet! zet zich in om de leefbaarheid in de stad Maastricht te versterken door het aanbieden van hulp en vrijwilligerskrachten daar waar het nodig is. Het diverse aanbod van projecten en vacatures laat zien dat er steeds nieuwe initiatieven worden opgezet die helpen om de buurt te verbeteren.

Doelstellingen

Het platform is met veel zorg bedacht en opgezet. De volgende doelstellingen werden in kaart gebracht:

Nieuws en succesverhalen uit de buurt

Praktische informatie omtrent vrijwilligers

Een sociale marktplaats met hulpvragen en vacatures


In 7 stappen naar Maastricht Doet!

Door het gebruik van sprints – korte periodes van werk waarin een duidelijk afgebakend gedeelte van het project wordt ontwikkeld– is de vooruitgang van het project Maastricht Doet! voor iedereen inzichtelijk en op meerdere momenten toetsbaar.

Klant

Maastricht doet!

www.maastrichtdoet.nl/

Diensten

Huisstijl ontwerp

Ontwikkeling website

Onderhoud en webhosting (?)

Periode

2018

 

Stap 1: Kick-off en planning

Maastricht Doet! is een verzamelplek van belangrijke projecten voor en van vrijwilligers. Tijdens de kick-off wordt alle informatie verzameld en besproken. Aan de hand hiervan wordt een (week)planning opgesteld met tussentijdse contactmomenten. Zo weet iedereen wat er verwacht wordt en blijven deadlines overzichtelijk. Eyetractive houdt tijdens het gehele project toezicht op de planning met het oog op de gestelde doeleinden.

Stap 2: Structuur en wireframes

Om tot de juiste indeling te komen voor een goede website wordt eerst bepaald welke gegevens gecommuniceerd zullen worden. Er is gekozen voor een opstelling waarbij de bezoekers worden aangemoedigd om actief aan de slag te gaan met hulpvragen en projecten. Mensen kunnen zichzelf aanmelden als vrijwilliger, of zelf een project opzetten met behulp van een handleiding.

Op deze manier wordt de content van het platform een stuk dynamischer: in plaats van alleen klassieke vacatures waarin gevraagd wordt naar specifieke hulp, kan iemand zichzelf profileren en een eigen draai geven aan de inhoud.

Met bovenstaande doelen in het achterhoofd wordt de informatie opgedeeld in deelpagina’s met elk hun eigen structuur en indeling, zoals te zien in het wireframe voorbeeld. Nu wordt ook gelijk duidelijk welke plaats en prioriteit alle onderdelen krijgen: eerst wordt de attentie geleid naar het aanbieden of vragen van hulp en daarna volgen de berichten zoals succesverhalen of nieuws.

Stap 3: Design

Een duidelijke en uniforme look is belangrijk voor de herkenbaarheid en leesbaarheid van Maastricht Doet!

De opvallende rode kleur legt de connectie met Gemeente Maastricht.

Styleguide

Met behulp van een styleguide wordt het design opgezet. Het ontwerp wordt gebaseerd op de bestaande wireframe: hierop komen de daadwerkelijke kleuren en afbeeldingen. De invulling van de verschillende pagina’s is hiermee definitief en zullen bij wijzigingen in het CMS ongewijzigd blijven. Zo behoudt je een eenduidig ontwerp die jaren meegaat.

Userinterface

Voor de bezoeker is het belangrijk om direct te weten waar je naartoe moet: als vrijwilliger, aspirant vrijwilliger, initiatiefnemer of organisatie wil je met één klik bij de juiste informatie terecht komen. Door slim gebruik te maken van de informatie op WeHelpen worden ingezonden vragen verdeeld in hulpvragen en vacatures voor vrijwilligers. Met jouw account kun je terecht op Maastricht Doet! en Wehelpen voor projecten bij jou in de buurt: dus ook buiten Maastricht.

Stap 4: Development

De website is ontwikkeld met oog op de toekomst zodat de meest recente standaarden altijd worden gebruikt. Met het CMS systeem WordPress is het toevoegen van nieuwe items en pagina’s eenvoudig en snel gebeurd.

Techniek

Met het CMS systeem WordPress is het toevoegen van nieuwe items en pagina’s eenvoudig en snel gebeurd. De website wordt ondersteund door alle moderne browsers en is compatibel met diverse apparaten zoals computers, tablets en smartphones. Geen ingekochte thema’s of templates: alles is ontwikkeld of gecontroleerd in eigen beheer.

Dankzij VPS-hosting zijn bestanden veilig afgeschermd en worden updates en onderhoud regelmatig uitgevoerd.

Stap 5: Content

Tijdens het overleg wordt de indeling en inhoud van de website besproken. Afspraken over wie wat aanlevert (zoals teksten en foto’s) worden vastgelegd. Is er geen materiaal direct beschikbaar of bruikbaar? Dan kunnen wij deze ook verzorgen: denk aan fotografie, logo’s en andere grafische elementen.


Structuur

Zorgen voor een goede basis

Teksten

Inhoud aanleveren of herschrijven

Foto’s

Eigen afbeeldingen of stockfoto’s

Graphics

Zoals logo’s en iconen

Succesverhalen

Op de homepagina kunnen bezoekers meer lezen over de succesverhalen van vrijwilligersprojecten. De verrassende verhalen die ontstaan in een gemeenschap zijn inspirerend en laten zien welk effect dit heeft op een grote groep mensen allemaal betrokken zijn en een gemeenschappelijk doel delen. Daarnaast worden ook het laatste nieuws gedeeld zoals burgerinitiatieven en subsidieregelingen.

https://test.maastrichtdoet.nl

https://www.maastrichtdoet.nl

Stap 6: Testen

Voordat de website écht de lucht in gaat, wordt er samen (mee)gekeken in de testomgeving. De laatste details en wijzigingen worden nog meegenomen. Pas als alle puntjes op de i zijn gezet en alle betrokkenen akkoord zijn, wordt de website live gezet.


Responsive

De opbouw van de website past zich vanzelf aan, afhankelijk van het apparaat waarmee de bezoeker naar de website surft. Zo kunnen gebruikers snel opzoeken of er bijvoorbeeld nieuwe hulpvragen of vacatures voor vrijwilligers bij zijn gekomen via hun tablet of smartphone.

Stap 7: Livegang

Voordat de website écht live gaat, zorgen we dat alles goed op zijn plek staat. Met behulp van een korte training en bijbehorende handleiding wordt je snel wegwijs in je nieuwe omgeving. De handleiding kun je altijd raadplegen in jouw omgeving. Heb je een vraag die je niet kunt opzoeken? Dan helpen we je graag op weg.


Support

Als de website is opgeleverd willen we graag garant staan voor support en onderhoud. Dit is eenvoudig te regelen met een onderhoudsovereenkomst:

Webhosting

Server-onderhoud

Website updates

SSL certificaat

Beschikbaar voor hulp en andere vragen